torsdag 24 januari 2013

sofföverdrag

Jag hade en tresitssoffa innan vi flyttade och i samband med flytten köpte vi en tvåsits också. Det skiljer ungefär ett år mellan inköpen och det syns på klädseln. Det syns tydligt att solen har blekt klädesln när de står bredvid varandra. What to do?

Man kan ju köpa nya överdrag på IKEA och man kan köpa nya överdrag från fantastiska Bemz.

vardagsrummet tidigt i höstas, innan ommöblering

Bild från bemz
Detta överdrag har nyligen kommit in i Bemz sortiment. Det är i samma färgskala som vi redan har i vardagsrummet och det är också i samma stil.

Tyget är formgivet av Viola Gråsten (1910-1994) som kom till Sverige från Finland 1945. Från början var hon mest känd för ryamattor men övergick alltmer mot textiltryck. Och nu nytillverkas tygerna.

Men jag vet inte om jag inte tycker att tyget är lite för mönstrat. Vill ju gärna tro att jag är lite vågad, men jag kanske är lite konservativ och väljer enfärgat. Eller så utesluter inte det ena det andra. Jag skulle kunna beställa ett nytt överdrag till fotpallen (som ändå slits mest) och sen något kuddfodral i 50*50 och lägga i sofforna så binds det ihop lite snyggt.

Det skulle ju bli mer ekonomiskt också. För att betala 5800 kronor (!) för ett sofföverdrag är ju inte tänkbart! Det är ju mer än vad en helt ny soffa kostar.


/C.

måndag 21 januari 2013

ommöblering.

I och med fuktskadan i min lägenhet så behövde hörnet där jag tidigare haft tv´n friläggas. Det ledde till en ommöblering som jag känner mig riktigt nöjd med. Tv-hörna och matplats har bytt sida med varandra.


Funderar på om ett runt matbord skulle göra sig bättre hos mig. Jag gillar ju att ha bordet mitt på golvet. Vill fortfarande ha ett gammalt bord dock, kanske ett pelarbord..?!



Tavellisterna gjorde sig riktigt bra vid soffhörnan och jag blir lite sugen på att sätta upp en till. Tycker det är snyggt att ha flera stycken på höjd som här nedanför hos Helt Enkelt!

http://heltenkelthosmig.blogspot.se/

http://heltenkelthosmig.blogspot.se/

/L


Belysning

Det finns mycket snygga lampor att köpa men man kan ju även tänka lite utanför lådan så att säga och göra sig en egen. De fyra första bilderna hittade jag HÄR. Den sista bilden visar min vardagsrumslampa som jag dock inte kan ta åt mig äran för, den satt på plats när jag flyttade in.









/L.

lördag 19 januari 2013

-17

Vilken underbar lördag, ja fast lite väl kall. -17 grader är så pass kallt att näshåren fryser nästan direkt när man går ut genom ytterdörren. Men efter en lång frukost/brunch och lite städning här hemma tog vi oss ut på en liten biltur. Tack vare kylan fick naturen upplevas mest genom bilrutan, men jag klagar inte.



Det är två  saker som jag vill bli bättre på under 2013. Det ena är att leva i nuet, inte planera och blicka frammåt, utan att njuta nu. Det andra är att fotografera lite mer igen, och utveckla det ännu mer. Tack och lov går dessa två saker att förena väldigt bra. En sån här dag njuter jag verkligen, och kicken av att ta en riktigt bra bild är oslagbar.

/C.

fredag 18 januari 2013

det kliar i fingrarna

Det kliar lite i mina fingrar just nu. Jag är sugen på att göra om lite, men inte genom att köpa nytt eller byta möbler utan genom att förändra det som redan finns hemma. Jag har ett svart skåp från IKEA, som kanske kommer att ändra skepnad.

Det är litet och väldigt praktiskt men passar kanske inte riktigt in.


foto på skåpet från min förra lägenhet

Bild från Stadshem

Kolla färgkombinationerna på skänken ovan. Jag tycker den är så himla inspirerande.

Toppskivan på mitt skåp är lite skadad i ytan så den tänkte jag om jag skulle foliera med plast som ser ut som teak. Sen kanske ena lådan blir teak och så någon ljusblå/ljusturkos detalj. Sen tänkte jag också att jag kanske kan montera av de snirkliga benen som kommer passa ännu sämre in när den ändrar färg. Kanske ett par stora hjul på vore fräsigt?!

Det skulle bli lite mer retro och betydligt mer personligt. Inget fel med ikeamöbler, jag har min beskärda del av dem, men de går ju att piffa till lite.

Jag har inte vågat sälja in idén hemma än, men tanken som ligger och gror just nu.

/C.


tisdag 15 januari 2013

Apropå fototapeter

Jag har kollat lite på hotelrum i Stockholm i dag och kom då in på Nordic Sea hotel. Jag har bott där med jobbet en gång, men det var innan de renoverade. Nu har tydligen alla hotelrum utsmyckats med fototapeter med motiv från Stockholm. Det ser väldigt tjusigt ut och jag blir lite lockad att boka in en natt.

 
 
foton på hotelrum från hotels.com
Så det kanske är så här man ska göra med något foto från digitalt museum. Det vore ju minst sagt pampigt.
 
/C.

måndag 14 januari 2013

Nya tavlor

Det har tillkommit några nya tavlor här hemma. På digitalt museum har jag hittat en guldgruva.
 
Det började med att jag hittade en lägenhet i höstas på hemnet som hade en stor fototapet föreställande Uppsala domkyrka. Så då började leta efter var man kunde hitta gamla Uppsala fotografier och kom som sagt över en guldgruva för en foto/kulturhistoriskt intresserad person som mig.

Uppsala Domkyrka fotograferat ca 1902. Upplandsmuseet/digitalt museum
 Jag har skrivit ut några foton och ramat in. Det blev lite mer enhetligt med svartvita, likadana ramar på tavellisten.
 
 
 Här är två foton från stora torget. Det längst till vänster från den tiden när det gick spårvagnar i stan och den till höger föreställer stora torget i snökaos på 1950-talet. Istället för att slänga den trasiga ramen fick den stå med här, det får ju inte bli för "perfekt".
Sen är det två fotografier med domkyrkan i bakgrunden.
 
Eftersom att flera av fotografierna är så pass gamla så är de inte längre skyddade av upphovsrätten. Det är med andra ord fritt fram att skriva ut och rama in, eller kanske rent av blåsa upp en fototapet.
 
Jag hoppas att ni också kommer hitta något snyggt på digitalt museum.

/C.

lördag 12 januari 2013

Loppis

La över bilder från mobilen till datorn för några dagar sedan och hittade då dessa bilder från en loppis-runda med mamma förra våren. Det blev inget köp av dessa möbler då jag bor ganska litet och fullmöblerat. Men tänk den där byrån med några stora tavlor ståendes på, soffbordet till en snygg soffa och det gamla köksbordet med några nya snygga stolar till. Det går att hitta mycket snyggt och framförallt billigt på loppisar!





/L.

onsdag 9 januari 2013

min gamla lya

Jag kan sakna min gamla lägenhet ibland. Inte så att jag vill flytta tillbaka på något sätt, för jag var klar med det livet. Men det var trots allt min lägenhet, innanför de väggarna bestämde jag hur livet skulle levas. Och missförstå mig rätt, men det är det jag kan sakna. När jag fick mina galna infall fanns det ingen som kunde stoppa mig (ibland på gott och ont (!)).


Mäklarbilder från Riksmäklarna i Uppsala
Min förra etta, min pärla, var precis så som jag ville ha den. Och det jag måste komma i håg att det var när jag sålde lägenheten. När jag flyttade in låg det orginalplastmattor i tre nyaner av grått, skitiga fula väggar osv osv. Det tog ju tre år att få den i det skick jag ville. Med fondväggar, målade partier, det rutiga golvet i köket...

Och jag tror jag har lite svårt för just det, att ha gått från något som var så jag, något jag kunde, till något helt nytt (en ny fas i livet). Fast samtidigt vore det ju tråkigt om det blev precis rätt, direkt. Nu flyttar jag runt saker, känner av och bekantar mig med mitt vårt nya hem. Och när jag känner mig för bekväm, då hoppas jag att livet bjuder på nya äventyr.


/C.



Inspiration

Vid den här tiden på året blir jag alltid så himla sugen på att göra om lite hemma. I år är jag mest sugen på att rensa och förenkla. Inte ha så många saker,  men de som finns ska verkligen synas. Inte ha så plottrigt och för mycket möbler.

Ett av bekymren är bara att det blir värre innan det blir bättre. Allt som ska sorteras bort hamnar ju inte i källaren eller på soptippen direkt.

från Stadshem

från Stadshem

Ovan är två bilder från en snygg lägenhet i Göteborg. En svartvit, ganska grafisk grund finns och sen har de lagt till lite färgglada och personliga detaljer utan att göra det för spretigt. Tänk om man hade utrymme för att ställe in en dörr och få det se så där spontant ut.

från alvhemmäkleri

från alvhemmäkleri
Ja och här är en lägenhet till också den från Göteborg (och nej jag är inte sugen på att flytta dit, däremot så har det så fina lägenheter att jag inte kan låta bli att inpireras).

Det här är kanske mer vad jag känner för, ljust och luftigt. Kolla in den snygga mattan och de snygga inramningarna på väggarna.

/C.

tisdag 8 januari 2013

Todays view



Spenderar förmiddagen i soffan med kaffe och tv, och lyssnar på gubbar som går på taket. Min kära lilla lägenhet har troligtvis fått en fuktskada i väggen av all vinterns snö, så nu hoppas jag att dom lagar taket där uppe.

/L.

söndag 6 januari 2013

Lite nytt

Det blev en lång bloggpaus för min del. Men nu är det dags igen, imorgon är det tillbaka till jobb och vardag. Jag har varit hemma sen före nyår och nu ska det faktiskt bli lite skönt att komma in i rutiner igen.

Men vilken underbar ledighet. Vi har firat både jul och nyår i lägenheten, något som var en helt ofattbar tanke för mer än ett halvår sedan. Vi har möblerat om lite. Röjt och skalat av. Pyssla hemma och varit ute i naturen. Haft middagar och blivit bortbjudna.

Det finns inget som är så mysigt som att julpynta.. Men jag tycker nästan ännu bättre om att rensa undan allt. Vi passade på att byta plats på sofforna och fick på så vis en luftigare känsla. Vi håller på i lilla rummet och ändrar. Och det är nytt drapperi på G i hallen.


Här i hallen har jag bytt lampa till exmpel. Flyttat ut glasburken, man skulle kunna säga att det är tema glas och Svenskt tenn.

I vardagsrummet har som sagt var sofforna bytt plats. Sen har min gamla ljusslinga med glödlampor kommit upp. Passade på att plocka in en piedistal och fotovajer också så att det hörnet inte känndes så tomt och mörkt.


Här är lite rester kvar från nyårsdukningen, lite vårgrönt.

/C.

torsdag 3 januari 2013

Nytt år, nya grejer





Sen sist har jag städat undan julen och firat in det nya året i London! Från London fick jag bland annat med mig en kudde hem. Och på julafton kom tomten med en ny lampa..







/L.