tisdag 26 mars 2013

moodboard

Ett bra sätt vid inredningsprojekt är att göra en moodboard. Antingen digitalt eller genom att riva ut inspirerande bilder och reportage från olika tidningar. Genom att visualisera får man en bättre överblick över projektet.

Jag har ägnat lite tid nu under kvällen på att leta lite inspiration till det som än så länge bara är en tanke om att fräscha upp hallen.

eget kollage med bilder från ikea, åhléns och K Rauta.
Skoskåpet, byrån och spegeln är från IKEAs hemnes serie som jag redan har en del möbler från. Mattan har vi fast i mörkgrått i vardagsrummet redan, den ligger still på golvet och är väldigt lätt att damsuga. Så en längre Morum i beigt kan det nog bli.

Hatthylla och skoställ i vitt, utan några krussiduller. Men det får inte bli allt för tråkigt så tapeten i svartvitt med inslag av grön från K Rauta kan bryta av. Och för att få in någon accent så kan en ljuslykta från Åhléns passa bra.

Grundtanken är gott om förvaring och att det ska vara praktiskt. Skoskåpet är en smart förvarning och gömmer undan en massa skor som annars kan ge ett stökigt intryck. Skobänken är inte bara förvaring utan också en bänk vilket kan vara smidigt. En sak som dock saknas i min moodboard är belysning, både punktbelysning och mer allmän.

/C.

naturliga inredningsval

Jag hittade precis ett objekt på Alvhems mäklarfirma som jag föll lite för. Det är inte så där superstylat som andra objekt utan det här känns klassiskt, naturligt och framförallt tidlöst.

bild från Alvhem
Golvet som man ser är både ett vitpigmenterat trägolv och ett klassiskt rutigt klinkersgolv. Väggarna är vitmålade med det framknackade teglet som en snygg accent. Allt känns väldigt harmoniskt och man har hållt ihop färgerna.

Att man sen har valt gamla möbler, ett gamalt lerkrus från höganäs och ett underrede till en symaskin gör att man får in lite personlighet. För vem har sagt att ett symaskinsunderrede inte kan fungera lika bra som tvbänk som en nyproducerad tvbänk?


Den gamla sänggaveln, som tidigare säkert har fungerat som kökssoffa och det gråa skåpet gör att det känns som ett väldigt personligt hem. Att blanda nyproducerat med antikt eller arvegods gör att hemmet får personlighet. Att också blanda olika inredningsstilar (och inte slaviskt hålla sig till en) skapar också liv och presonlighet i inredningen.

Sammanfattningsvis kan man säga att jag tycker om kontraster. Hårt mot mjukt, varmt mot kallt, ljust mot mörkt osv. I bilden ovan brytet det runda soffbordet av mot en annars väldigt kantig möblering. Det varma teglet bryter mot det vita och gråa som känns väldigt kallt. Extra mjuk matta när soffbordet har en hård stenskiva.

/C.

söndag 24 mars 2013

att förvandla en bricka

Här är resultatet av ett enklare pyssleprojekt från förra veckan. Jag köpte en bricka på Hemtex, den är perfekt i storleken och med bra kanter och hantag. Däremot så tilltalade inte själva bakgrunden mig.
 

Men med lite universallim och en bordtablett så är nu brickan precis som jag vill ha den. Jag la lim under tabletten och sen ett lager ovanpå i kanten för att täta.


Bricka 149 kronor, bordstablett 50 kronor och sen också några tior för limmet.

/C.

måla om

Jag har lite funderingar på att måla om en,två eller tre väggar i vardagsrummet. Inte i en avvikande färg utan bara i någon nyans ljusare. jag tycker nämligen att vårt vardagsrum är lite för mörkt. I min förra lägenhet badade rummet i ljus, men här är det inte samma naturliga ljusinsläpp och då får man hjälpa till lite på traven.
 
Min tanke är att den bortre väggen, alltså väggen rakt fram på fotot nedan blir ljusare. Och väggen mot fönstret alterantivt också väggen bakom soffan.
 

Väggen bakom bokhyllan är i dag någon nyans mörkare och fungerar lite som en fondvägg. I och med att jag inte väljer vitt till de ljusare väggarna utan hållar mig inom samma nyans men ljusare, så tror jag att man håller i hop rummet på ett bättre sätt. Men färgerna på väggarna kan hjälpa till att skapa en tydligare rumsindelning. En matplats och en tvplats.


Den här väggen är jag alltså inte säker på än. Men däremot måste jag börja gå igenom bildarkivet på daton och leta fram ett till foto att göra en canvastavla av. Det ser lite konstigt ut med ett stort tomt hål på väggen. Och jag är verkligen jättenöjd med reslutatet på de tavlor jag redan har beställt. Några enkla knapptryck och sen kommer tavlan på posten inom några dagar.

Det är mycket jag vill göra om just nu. Men vi har bott i lägenheten i 6 månader och i princip har vi inte gjort något. Lägenheten var i väldigt fint skick så det behövdes inte göra något. Men nu har vi bott in oss och jag känner att det börjar bli dags för lite finlir för att få den mer till vår egen.

/C.

onsdag 20 mars 2013

Nya tider - Ny klocka

Jepp, jag är sugen på en ny klocka. Sen några år tillbaka pryder nr 5 min handled, nu vill jag kunna variera den med någon i rosé.

(Bilder lånade från Klockia.se, Kjell.com och Stjarnurmakarna.se)



Beslutsångest....

/L.

tisdag 19 mars 2013

ett fång tulpaner

I helgen slog jag mig ner i soffan med en kopp kaffe, så detta är en pausbild från dess. Vasen, en stor Ittalavas fick jag i födelsedagspresent. Den gör sig verkligen med två fina tulpanbuketter (tack E och M).
Jag ser nu att det mesta faktiskt är nytt. Koppen, den fina koppen från Ostindia, fick jag i en goodiebag på ett frukostmingel på Cervera i förra veckan.

Glasunderlägget från Svenskt tenn köpte jag på strandvägen när vi var i Stockholm förra helgen. En födelsedag till mig själv. Mindre snyggt är den lilla vita fjärrkontrollen till lamporna i bakgrunden, men detta är en ostaylad pausbild.

/C.


tapet?

Jag beställde hem två stycken tapetprover i förra veckan och fick hem dem igår. Så sedan igår kväll sitter det stora tapetprover i hallen. Jag har aldrig tapetserat själv förut, men jag inbillar mig att det inte kan vara så svårt? Det vore så himla kul att kunna.

Ja bilden är tagen med mobilen så det är inte världens bästa kvalitet men ni ser hur det ser ut hemma just nu.

Tanken är inte att tapetsera hela hallen, utan bara den lilla väggsnutten bakom skänken i bilden nederkant. Vi har en väldigt lång hall och då tänkte jag att om man gör en tydlig markering vid skänken så skulle det bidra till en tydligare rumsindelning av hallen. Att den första delen blir en entré och att den andra delen blir en början på de sociala ytorna.



Tapeterna jag har fastnat för är från Boråstapeter och är en releativt ny kollektion med skandinaviska klassiker. På boråstapeters hemsida står det att; Vi har samlat tolv utmärkande originalmönster från 1950-talets främsta formgivare; Arne Jacobsen, Sven Markelius, Karl Axel Pehrson och Stig Lindberg och gjort om de till tapet.

Vi får se om det blir någon tapet och i sånna fall vilken. Sen är jag också sugen på att slita ut förvaringen precis innanför ytterdörren. Den är stor, klumpig och inte särskilt snygg. Jag tror att en hatthylla, skoställ och en byrå skulle se bättre ut och ge samma förvaring. Men det är en så länge är detta bara ett av mina infall.

/C.

onsdag 13 mars 2013

rullbord

Jag har kikat efter ett litet extra bord att ha hemma och nu tror jag att jag kan ha hittat ett. Det är kanske främst en utomhusmöbel men den skulle passa lika bra inne. Eftersom vi har de två sofforna en bit ifrån varandra i vardagsrummet, skulle jag vilja ha ett lite avlastningsbord till kaffekoppen etc. Men om samma bord skulle passa på balkongen så är det ju ett plus. Det skulle också passa bra som ett litet drinkbord.


bilder från Svenssons i Lammhult
Jag har inte bestämt mig än, men skulle det bli ett litet bord så återstår ju det minst sagt delikata problemet med att välja färg.

/C.

tisdag 12 mars 2013

vårfin

I dag känner jag mig lite extra vårfin. Man får som anstränga sig lite så här års för att känna sig fräsch. För just nu känner jag mig mest blek och tråkig, frisyren (eller avsaknaden av frisyr) skulle behöva sig en riktig omgång. 

eget kollage med bilder från H&M och  NestPrettyThingsShop
 Jag var och hämtade ut paket i går kväll och där fanns några färgglada karameller. Bland annat en rosa tröja och ett halsband som jag har på mig i dag. Och ja lite finare känner jag nog mig.

Halsbandet beställde jag via Nest Pretty Things, en etsybutik från USA och jag är supernöjd.


/C.

måndag 11 mars 2013

Bollblomma

Det blir ingen flytt, just nu i alla fall.. Min magkänsla säger att jag inte är klar med min lilla lägenhet. Även vetskapen om att min lägenhet snart är fuktsanerad och klar gör mig inspirerad att fixa och dona där hemma. Det första jag ska göra när jag får flytta hem igen är att köpa en ny bollblomma, eller hortensia som de egentligen heter. 

Tills att jag är tillbaks på hemmaplan lånar jag bilder av andra bloggerskor :)

http://tilda.metromode.se
http://www.lovelylife.se/gingerbreadhouse

/L.

söndag 10 mars 2013

Flyttfågel

I och med att mina dagar som fattig student är över har jag börjat fundera på att "unna" mig ett lite större boende. Jag har idag varit och tittat på en liten tvåa, superfin med fräscht kök och bra planlösning. Dock så är jag lite i valet och kvalet.. Är jag redo att lämna mitt lilla krypin?

Det som lockar med en större lägenhet är framförallt ett riktigt sovrum, ett kök där man kan vistas mer än en person samtidigt och mer förvaringsmöjligheter.

Och vid en flytt utan stress så skulle jag verkligen kunna tänka över inredning och förändringar av ytskikt, till exempel kunna få golven slipade eller målade innan jag flyttar in..


http://husligheter.se/

http://lowehome.tumblr.com/

http://lowehome.tumblr.com/

/L.


fredag 8 mars 2013

Vårnytt



bild från åhléns
  Nu när jag har lagt ner lite tid på att göra hemmet vårfräscht så tyckte jag idag att turen hade kommit till mig själv. Det blev en klänning och en jacka från Åhléns. Jag gillar verkligen deras kläder. De har snygga käder, oftast ganska enkelt formgivna men med någon tvist. Och till överkomliga priser.

/C.

torsdag 7 mars 2013

Helgens äventyr

Enligt smhi ska det bli fint väder i helgen, strålande sol men någon minugrad på dagarna. Eftersom att lördagen och söndagen ska tillbringas i Stockholm funderar jag på bra saker att göra.

Egentligen ska det inte vara ett fullspeckat schema, mysigare att ta det lite som det kommer. Men är det fint väder behöver man ju inte stänga in sig i butiker hela dagarna.

Vi ska bo på ett mindre hotell, Villa Källhagen, ute på gärdet och vad passar väl bättre då än att strosa ute på Djurgården. Kanske en lunch på kaféet vid Rosendalsträdgård?


bilder via och via.
Om någon har bra tips pånågon restaurang i gamla stan eller på söder får ni gärna hojta till!


/C.



onsdag 6 mars 2013

Uppsalas bästa läge?

Som den hemnet-knarkare som jag är så har jag ju koll på alla objekt till salu. Och idag har det kommit upp ett objekt mitt i smeten. En 5:a på den flådiga adressen Östra Ågatan 17. Det är uppenbart ett renoveringsobjekt, men med väldigt stor potential.

www.widerlov.se/


www.widerlov.se/
Stora rum i fil och ett fantastiskt ljusinsläpp. Skulle jag vilja bo mitt i speten i en stor våning då skulle det här vara ett guldläge, men nu är nog inte riktigt det här drömmen.  
www.widerlov.se/
 Tänk att sitta och äta middag med utstikt över Uppsala domkyrka. Och man behöver inte stå och trägas med alla andra på sista april, då kan man se forsränningen från den egna balkongen. 
www.widerlov.se/


/C.

måndag 4 mars 2013

produktiv

Bjuder på några foton från instagram, jag har fått massor gjort under helgen hemma men varit lite dålig på att ta fram kameran. Men några bilder finns.

Jag fick hem tyg förra helgen som jag satte saxen i under helgen. Det är det mönstrade tyget från svenskt tenn. Sen kompletterade jag det med vitt och grönt linnetyg. Så det blev sammanlagt 7 stycken nya kuddfodral hemma. Jag har verkligen fått en förkärlek för grönt. Det känns lite roligt att plocka in lite färg när vi annars håller oss till en ganska strikt gråskala.

Sen, inte nog med att jag har sytt kuddfodral det blev nya gardiner i vardagsrummet och så är drapperierna äntligen klara i hallen. Det var ett projekt som var skönt att färdigställa.

I vanliga fall känns vårt förhållande väldigt jämstält, men i går höll vi hårt på gamla könsnormer. Medan jag satt inne och sydde, var sambon ute i vårt nya garage och fixa till en arbetsbänk där ute för kommande projekt. Det ska bli så skönt att ha ett ställa där vi kan slipa och måla utan att behöva vara så rädda för att smutsa ner.



Nu känns det som att våren är på G. Inte nog med att med att solen sken och riktigt värmde så gick också vasaloppet igår. Båda känns som riktiga vårtecken. Det känns fortfarande lite för vintigt ute, snålblåst och is men inne är det vårstämning med lökväxter och nya ljusa textilier.

/C.