onsdag 18 december 2013

julgodis

Förra året svor jag och bestämde att det där med julgodis inte var min grej. Testade att göra knäck inte mindre ön två gånger, den ena blev för lös och kladdig och den andra stenhård.

Men nu har jag testat på två nya recept och båda två blev lyckade på första försöket.
Först ut är Rocky Road fudge, en lite godare variant än Leilas (tycker jag). Chokladen blir inte så hård i och med att man har i kondenserad mjölk och sen blev den inte så söt.

Rocky Road Fudge                  

Ingredienser;
100 g ljus choklad (mjölkchoklad) 100 g mörk choklad (64 %) 15 g smör 0.5 burk burk söt kondenserad mjölk 1 tsk vaniljsocker 1.5 dl marshmallows (mini eller stora klippta i småbitar) 1 dl salta jordnötter                
 
 
Gör så här;        
1.Hacka choklad och smält den tillsammans med smör och kondenserad mjölk i ett vattenbad.
                    
2. Ta av från värmen, låt svalna något och rör i vaniljsocker.
3. Vänd i marshmallows och jordnötter, undvik att röra för mycket, då smälter det.
4. Bred ut smeten i en folieform klädd med bakplåtspapper och låt fudgen den stelna i kylen i ett par timmar.               
5. Skär upp din Rocky road fudge i bitar med en vass kniv. Jag virade in bitarna i smörpapper och la i en glasburk som får stå i kylen.
 
Sen det andra receptet är en klassisk vaniljkola från Pärlans konfektyr. Som blev sådär lagom seg och god. Jag tycker att den blir bäst med lite flingsalt ovanpå som bryter av mot det söta, men det är ju en smaksak.
 

Pärlans vaniljkola

 

Ingredienser;
170 g glykos 250 g socker 80 g smör 2 dl grädde 0.5 st vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljpulver 0.5 st havssalt Ev. havssalt att strö på toppen 
 
 
Gör så här;
1. Smält ihop smör, grädde, havssalt och vanilj på svag värme i en liten kastrull.
2. Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170 grader, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.
3. Tag av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen.
4. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen.
5. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan har nått cirka 123 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprov. Tag ur vaniljstången.
6. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna någon minut och strö ev. över grovt havssalt för lite extra piff.
7. Låt svalna 3-4 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.                
 
Så det är mina två tips på gott och ganska enkelt julgodis! Båda recepten är från recept.nu

/C.

 

torsdag 12 december 2013

Rött

I år är det verkligen juligt och rött hemma. Jag har hängt upp julgardiner i tre rum, bytt kuddfodral och pyntat. Men det som är pricken över i:et i år är alla tända ljus och blommor. Idag har den första amaryllisen slagit ut och jag har många till som jag väntar på.


På vardagsrumsbordet står en bukett med vinröda gerberer, nejlikor och eukalyptus. 

Nu ska jag ta lite glögg och förbereda mig inför morgondagens julfest på jobbet.

/C.

onsdag 11 december 2013

önskelista

Jag har sett på flera bloggar den senaste tiden att önska sig saker utifrån fyr kategorier wear, want, need och read. Kanske ett sätt att hålla nere konsumtionen och tänka på vad man faktiskt önskar sig. Här kommer mina fyra önskningar från dessa kategorier.


Wear: Ja det kanske inte är så mycket kläder, men man bär ju smycken också. Just nu försöker jag få till mina hål i öron som nästan vuxit igen. Örhängen från Blomdahl vore trevligt.

Want: En vacker vas att stoppa massa fina blommor i vore något. Hittas här.

Need: En vattenkittel från Le Creuset för att koka tevatten på spisen. Både vacker och praktisk.

Read: Än är det ett tag kvar innan odlingssäsongen börjar. Men jag har blivit tipsad om denna bok och den vore en mysig läsning till i vår.
/C.

jul i år igen

Jag hade bestämt mig för att vara lite behärskad den här julen. Strunta i att göra julkort och köpa julkort i affären, precis som de flesta gör. Inte göra massor med julgodis eller baka för mycket. Men det var förra veckan! Nu har jag ändå skrivit ut en liten hög med papper fulla av recept på julgodis och i går satte jag mig och påbörjade årets julkort (om än i begränsad mängd).

Så det går nog inte att komma undan, julkänslorna (och därmed inspirationen) kommer smygandes ju närmre jul vi kommer. Nu är också de flesta av julkapparna inhandlade och på lördag ska vi nog ut i skogen och hugga oss en julgran. Jag känner att läget är helt under kontroll.


/C.